Over K&O

Wat is de kleindierensportvereniging Kampen & Omstreken?
De kleindierenvereniging Hoender-, Konijnen- en Sierduivenfokkersvereniging Kampen & Omstreken (K&O) is opgericht in 1918. Het doel van onze kleindierenvereniging is het bevorderen van de fokkerij van hoenders, konijnen, sierduiven, cavia's, siervogels, watervogels, hamsters en andere kleine dieren. Wanneer je graag kleine dieren wil fokken en hiermee wilt gaat showen of meer kennis wilt opdoen, is deze kleindierenvereniging echt iets voor jou!


Wat doet de kleindierensportvereniging Kampen & Omstreken?
Als kleindierenvereniging organiseren wij jaarlijks een aantal activiteiten voor alle diergroepen binnen onze vereniging. Deze activiteiten zijn bijvoorbeeld:
- Open tentoonstelling: de Hanzeshow; waar fokkers uit de wijde omgeving van Kampen hun dieren kunnen showen;
- Een jongdierendag; waar de fokker zijn jonge dieren door een keurmeester kan laten beoordelen;
- Een viertal ledenvergaderingen; waar naast de gewone agendapunten vaak ruimte is voor een gastspreker, diavertoning, lekenkeuring, enz.
- Het gezamenlijk bezoeken van andere tentoonstellingen;
- Het gezamenlijk vervoer van dieren naar een tentoonstelling;
- Het gezamenlijk inschrijven en bezoeken van de landelijke Jeugdshow te Laren;
- Het uitgeven van een eigen clubblad;

- Het bezoeken van leden van andere verenigingen om op deze manier kennis te delen.
- Enz. enz. enz.

Kleine dieren fokken?
Wanneer je graag met kleine dieren omgaat en verzorgt en ook de jonge eigen gefokte dieren wil showen, dan is onze vereniging echt wat voor jou! Onze leden fokken en showen met diverse diersoorten. Binnen de vereniging worden konijnen, cavia's, hamsters, ratten, gerbils, muizen, duiven, kippen, siervogels en watervogels gefokt. Er zijn vele soorten en maten dieren; met recht is er voor iedereen ras naar keuze. Mocht je over willen gaan tot het aanschaffen van enkele dieren, neem dan altijd contact op met een ervaren fokker of met onze kleindierensportvereniging. Ze kunnen u adviseren bij de aanschaf en over de verzorging en misschien zelfs aan de juiste dieren helpen.


Verzorging, voeding en huisvesting.
De verzorging vormt een van de meest wezenlijke onderdelen van het houden van kleine dieren. Liefhebbers kijken elke dag naar hun dieren. Ze zien het als hun dieren opgewekt zijn, als de vacht of veren glanzend op het lichaam aansluiten en als de dieren gretig afkomen op hun voer. Bij de dierenspeciaalzaken zijn verschillende merken volledig voeder verkrijgbaar. Naast de normale voeding moeten de vogels voor hun spijsvertering grit hebben, konijnen bijvoorbeeld hooi en cavia's groenvoer omdat ze geen vitamine C aanmaken. Schoon drinkwater is voor elk dier belangrijk. Bij een goede verzorging behoort een aangepaste huisvesting. Hoenders, konijnen, duiven enz. worden bij voorkeur in hokken of rennen gehouden zowel binnen als buitenshuis. De hokken en rennen moeten voldoende bewegingsruimte voor de dieren bieden en dienen zo geplaatst te worden dat regen en wind geen kans krijgen. Tenslotte is het belangrijk dat de hokken regelmatig schoon worden gemaakt. De hele verzorging van het dier is het belangrijkst en kost het meeste tijd.


Het showen.
Wie al wel eens op een show rondgelopen heeft, is het zeker al wel opgevallen dat alle kippen en vogels een gesloten ring om hun poot dragen en dat alle konijnen met watervaste inkt zijn getatoeëerd. Cavia's hebben een sticker met het nummer erop. Alleen dieren die op een dergelijke manier een kenmerkend nummer dragen mogen op een show ingezonden worden. Elke fokker die met zijn of haar dieren wil showen moet in het bezit zijn van een fokkersnummer. Zonder dit fokkersnummer kunnen de dieren niet getatoeëerd of geringd worden en kunnen ze niet ingestuurd worden op een show.


Met het fokkersnummer toon je aan dat je bent aangesloten bij de landelijke bond en akkoord gaat met het landelijke aanvaarde tentoonstellings- reglement. Iedere fokker van konijnen, cavia's, kleine knagers, hoenders, dwerghoenders, sier- en watervogels dient lid te zijn van de bond Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) en elke fokker van sierduiven dient aangesloten te zijn bij de Nederlandse Sierduiven Vereniging (NBS).