2 september: Jongdierendag 2017

Verslag gezamenlijke jongdierendag!                            

 

 

 

Verslag jongdierendag 2017

 

Tjonge....... Wat een dieren, wat een auto’s, wat een publiek, wat een gezelligheid, maar ook .... wat een drukte....

 

Voor het eerst is er de samenwerking met de Zwolse Kleindieren Club en de Zwartewaterfokkers. Vorig jaar al waren enkele bestuursleden van de Zwartewaterfokkers op bezoek bij de jongdierendag in ’s Heerenbroek bij Van Ittersum Groenvoorziening en ze waren onder de indruk van de sfeer en gezelligheid. Zwolle werkte tot voor kort samen met Nieuwleusen, maar omdat men de clubshow onder heeft gebracht bij de Hanzeshow, kwam ook een gezamenlijke aanpak met K&O in beeld. Beide clubs hebben te maken met een teruglopend ledenaantal, dus was de samenwerking geboren.

Bij een gezamenlijke aanpak is het zaak de taken goed te verdelen en niet vanuit één vereniging alles op te pakken. We hebben goede afspraken over PR, dagvoorzitterschap, kosten, parkeerwacht, prijzen, keurmeesters en werkzaamheden gemaakt. En dat werkte. Daarna was het natuurlijk maar de vraag in hoeverre het aan zou slaan. Dat werd duidelijk toen de inschrijving begin augustus werd gesloten. Maar liefst 91 dieren vanuit Zwolle, 102 vanuit de Zwartewaterfokkers en 282 dieren vanuit K&O. Een geweldig aantal dieren van 475 stuks, ook mooi verdeeld over de diergroepen. Vraag was gelijk: zou dat allemaal wel passen in de ruimte?

De voorzitter van de Zwartewaterfokkers, Jan Henniphof fungeerde als parkeerwacht en dat liep prima. Iedereen parkeerde keurig op de daarvoor bestemde plekken.

Ook de opbouw en afbraak verliep zeer voorspoedig. Han Kamphof had samen met Johan Barneveld een tekening van de ruimte gemaakt (en het paste dus!) en vanuit alle verenigingen waren voldoende mensen aanwezig, bij zowel de opbouw als afbraak. De PR loopt bij een gezamenlijke aanpak makkelijker en een groter gebied kan worden bereikt. Zo had de voorzitter van Zwolle connecties bij de Stentor en wist men van de Zwartewaterfokkers een cameraploeg te regelen voor een mooie reportage van de keuring. Een stukje tekst werd vanuit K&O aangeleverd. Al met al wisten we regionaal in zes blaadjes met een kort artikel terecht te komen. Op de dag zelf was dit ook goed te merken. Het barstte van de auto’s langs de weg. Bij De Groot Diervoeders in de winkel werd vaak gevraagd waar de dierenkeuring was of werden mensen nog even doorverwezen. Aan publieke belangstelling dus geen gebrek, heel veel onbekende gezichten. Wie weet liepen er nog wat potentieel nieuwe leden bij?

De keuring zelf startte om 10:00 uur na enkele huishoudelijke mededelingen van de voorzitter van K&O, Jan Jaap. We moesten op het laatst nog enkele keurmeesters (13 in totaal) contracteren, ook uit eigen gelederen konden Ineke en Henk Jan een mooie groep dieren keuren, waarvoor nog dank.

De kleinste groep was de siervogels, met twee inzenders. Gerrit Nijboer (voor het eerst als inzender) had de mooiste kwartel meegenomen. Bij de grote hoenders flink wat meer concurrentie dan andere jaren. De Moorkop uilebaard-haan van Comb Het Kippencollectief kreeg een ZG93, ook Peter Kuijs deed het goed. Maar het waren de leden van Genemuiden die er met de prijzen vandoor gingen. Johan Barneveld had het mooiste grote hoen (een Duitse kruiper, grote kip met korte pootjes). Ook bij de dwerghoenders een hele grote groep, daar gingen ook de meeste prijzen naar Genemuiden. De mooiste was echter voor Marinus van Pijkeren met (hoe kan het ook anders) een witte wyandottekriel. Rick Kamerman deed namens K&O voor het eerst mee aan een show, en had warempel direct het mooiste dwerghoen van de jeugd (een Friese kriel).

De serama-prijzen waren voor de familie Grolleman. Mannus van het geheel en Luuk bij de jeugd.

Bij de watervogels had Jan Beens een Chilitaling met een F96 meegenomen, genoeg punten voor de winst. Ook hier ging Luuk Grolleman er vandoor met de jeugdprijs voor een orpington-eend (ZG95).

De mooiste sierduif was voor Koen Wiessenberg, de mooiste van de jeugd voor Lara Bredewold.

Bij de cavia’s gingen de prijzen naar Hartger Knikker. Hij had zowel de mooiste van de B als C klasse. Een mooie groep creme en witte dieren had hij ingestuurd. Magali Kanis won daar de prijs voor het beste dier van de jeugd, ook een creme.

De konijnen is traditioneel de grootste groep. Vanwege het grote aantal dieren waren er ook flink wat prijzen te verdelen. Bij de A-klasse was het een Alaska van Jan Koert van der Kamp, bij de B-klasse een ijzergrauwe hollander van Lennerd Edelenbos en de mooiste C-klasse was een Marburger feh ingestuurd door Han Kamphof. Bij de jeugdleden waren het Magali Kanis met een prachtige midden blauw marter kleurdwerg, Johan de Groot met een Ned. hangoordwerg en Wout van Dijk met een Alaska die er met de prijzen vandoor gingen.

Collectieprijzen waren er voor de “veren” en de “haren”. Bernard Vinke won de “Veren”-beker met zijn Oosterse rollers na loting (met Comb. Withaar), die nota bene zelf de beker weer moest/mocht uitreiken aan Bernard. Deze jeugdbeker ging naar Luuk Grolleman met drie serama’s. Bij de “Haren” had Jan Koert (zoals we gewend zijn) hele mooie Alaska’s ingestuurd en waren de Vlaamse reuzen van Lammert van Dijk ook van goede kwaliteit.

Al met al werden de prijzen zo mooi verdeeld over de drie verenigingen. Wij kijken terug op een geweldige dag, met ontzettend veel belangstelling, ook veel kinderen die zich prima vermaakten met onder andere de puzzeltocht (een tikje aan de moeilijke kant achteraf), een knuffelhoek en gewoon een grote bult zand buiten om vanaf te springen.... Onze hobby leeft!! Verbeterpunten zijn er ook. Zo zou een microfoon handig zijn en was de ruimte wat vol door het grote aantal dieren. Die punten nemen we mee ter evaluatie in de besturen en met de leden van de drie verenigingen. Marinus van Pijkeren dankte namens de Zwartewaterfokkers en de Zwolse Kleindierenclub ons aan het eind van de dag voor de gastvrijheid met een mooi slotwoord. De familie Van Ittersum werd bedankt voor het ter beschikking stellen van de locatie en de uitslag van het gewicht raden van de Toulousegans werd bekend gemaakt. Yvonne Post (steunlid) had zich de hele dag vol overgave ingezet om kinderen de puzzeltocht mee te geven, en om mensen het gewicht te laten raden. De (volgens Yvonne, chagrijnige) gans woog 6.300 gram en de waardebon van De Groot is door Benny Bouwmeester gewonnen.

Heb je punten ter verbetering, geef het dan bij het bestuur aan, dan pakken we dat mee voor een volgende keer!

De uitslagen & catalogus vind je onder showuitslagen of hier

Een mooie videoreportage (door Benny Breman) van de dag vind je op de site van Breman.net

De foto's vind je hier op de site onder het menu Foto's