Verslag Hanzeshow 2016

Verslag Hanzeshow 2016                                            

De Hanzeshow 2016 zit er weer op. Noodgedwongen een editie zonder watervogels en pluimvee deze keer. Het was ook een editie met ontzettend veel onzekerheden in de voorbereiding. Zo was er in het voorjaar van 2016 ineens het RHD2 konijnenvirus. Ook binnen onze vereniging zijn fokkers getroffen, bij hen werd een groot deel van de stal weggevaagd binnen enkele dagen. Hoeveel impact zou dit hebben op het showseizoen? Niemand wist dat zeker. Volgens de doemdenkers zouden de shows er enorm onder gaan lijden, andere wat positiever ingestelden verwachtten dat het allemaal wel zou meevallen.

Rondom RHD2 werd het op een zeker moment weer rustig, veel fokkers hadden er gelukkig voor gekozen hun dieren te enten, en toen ineens was er vogelgriep opgedoken in Nederland. Tentoonstellingsverboden, wel of geen pelsdieren uit de toezichtsgebieden, duiven wel of niet. Allemaal onzekerheden waar we in de aanloop naar de show mee te maken hebben gehad.

Ondertussen bleven de inschrijvingen wel binnenstromen. Uiteindelijk was het op 1.191 dieren uitgekomen. Om maar eens wat te noemen: 80 wyandottes in totaal, 23 ganzen, over 100 dieren van de DFKP-club en 95 grote hoenders in totaal. Enorm mooie aantallen, maar……… de grote vraag bleef, mag het allemaal wel komen…….. Na veel gesprekken en mailverkeer met de secretaris van de KLN werd op een zeker moment duidelijk dat pluimvee en watervogels niet toegestaan werden. Alle hoenders, dwerghoenders, kwartels en frankolijnen en watervogels konden uit het tentoonstellingsprogramma worden verwijderd. Ook enkele fokkers met konijnen of knagers uit het toezichtsgebied rondom Biddinghuizen moesten we teleurstellen. Ze hielden naast pelsdieren ook vogels thuis en werden op die reden niet toegestaan. De regelgeving veranderde overigens met de dag, maar goed, op een zeker moment is het klaar. De teller bleef uiteindelijk steken op 769 dieren, toch nog een zeer respectabel aantal dieren.

585 konijnen, 102 cavia’s, 13 knagers, 12 sierduiven en 57 siervogels. Een dag voor de show werden we nog gebeld door keurmeester Oude Groothuis die helaas ziek moest afhaken, hij werd vervangen door Dhr. Cats.

Dan de keurdag. Vrijdagochtend 16 december vanaf kwart voor acht stroomden de helpers en keurmeesters binnen en zonder problemen konden we de keuring starten om half negen. 10 keurmeesters voor de konijnen, 2 voor de cavia’s en knagers, 1 voor de sierduiven en 1 voor de siervogels startten hun keuring. Niet onverwacht was na enige tijd de eerste winnaar van een diergroep bekend. Een aparte verschijning, een krulduif, van eigenaar Kor Flokstra werd de mooiste sierduif en winnaar van een tinnen bord. Enige tijd daarna waren de diamant- en lachduiven gekeurd. Jeugdlid Twan van Ittersum, die voor het eerst meedeed aan een open show!, werd de winnaar in deze groep met een diamantduif doffer van 2015. De eerste U (97) van de show was een feit. Een mooie opsteker ook om in je eerste show direct al een U en een delftsblauw-bord binnen te halen. Bij de oorspronkelijke duiven was het mooiste dier van L. Sportel met een prachtig mooie bronsvleugelduif.

De cavia’s waren daarna aan de beurt. 102 dieren maar liefst, de Hanzeshow is daarmee op de Championshow na de grootste meerdaagse cavia-keuring van Nederland! De inzenders in deze diergroep kwamen ook het verst uit de buurt van Kampen, Benschop bijvoorbeeld, of Ruurlo. Niet voor niks, bleek later, want zowel de mooiste A- als de mooiste B-klasse was voor Ruben Borst (uit Benschop dus) met een Goud donkeroog en een goud roodoog. Tom Smak had het mooiste dier in de C-klasse, een mooi scherp getekende chocolade otter zeug. Mooiste dier van de show werd de Goud donkeroog van Ruben Borst!  Mooiste jong eigen fok van K&O was hier een gladhaar driekleur beer van Harm Jan Gaasenbeek, een dier met een perfecte tekening! En Julia Nijboer won een mooie beker voor de fraaiste cavia van een jeugdlid met een brindle borstelhaar.


De eindkeuring bij de konijnen was inmiddels het einde genaderd. 

Het fraaiste dier van Kampen & Omstreken werd dit jaar tot ontroering van eigenaar (en voorzitter) Jan Jaap Eikelboom een Thrianta. Een prachtig mooi dier met een F96,5 predikaat.

De jeugdprijzen dan. Herrald Top deed het hier meer dan goed. Zowel een eerste als een tweede plaats was aan hem vergeven. Wit is zijn favoriete kleurslag, een Nederlandse hangoordwerg werd eerste en een pool roodoog tweede. Gefeliciteerd, goed op weg om een topfokker te worden lijkt ons zo…

Als prijzen voor het mooiste dier van de Zwolse kleindieren club en van Nut en Genoegen Vriezenveen werden daarna bepaald. Beide verenigingen hadden deze editie hun clubshow bij ons ondergebracht. Van Zwolle werd een kleurdwerg chinchilla van Hartger Knikker de mooiste, Gert Meijerink werd tweede met een Vlaamse reus. Van Vriezenveen ging de eer naar F. Schippers met een fraaie blauwgrijze wener en werd Johan Leus tweede met een Vlaamse reus.

De hoofdereprijs voor het mooiste konijn ging naar A. Oosterbroek met een plaatje van een Thuringer. Tweede werd, tot zijn eigen verbazing, een midden geel klein zilver, van eigenaar Comb. Beens uit Genemuiden.  De winnende dieren namen plaats in de eregalerij en na de prijsuitreiking door Rolinka Snijders begaven de meeste fokkers zich tussen de kooien. De één trots op de predikaten van zijn/haar dieren, de ander om samen met collega fokkers nog eens te klagen over het predikaat wat toch eigenlijk wel wat hoger had mogen zijn. Zo is het en zal het ook altijd blijven in deze jurysport.

De voorspoedige opbouw, het verloop van de show, de uitstekende sfeer en de vele handen die wilden helpen bij de afbraak stemden ons als bestuur zeer tevreden, ondanks de teleurstelling over het tt-verbod voor pluimvee en watervogels. We bedanken de besturen van Nut en Genoegen Vriezenveen en de Zwolse Kleindieren Club voor hun vertrouwen om de clubshow bij ons onder te brengen. Datzelfde geldt voor de DFKP-club, Zilverclub, de 7-rassenclub, de NPKC en de seramaclub (die uiteindelijk niet aanwezig waren), die hun districtshow bij de Hanzeshow ondergebracht hebben. Hopelijk zien we jullie als inzender of bezoeker weer terug op de 30ste Hanzeshow op 15 & 16 december 2017!

De uitgebreide fotorapportage vind je hier

De catalogus met showuitslagen vind je hier