Konijnenvirus!

Nieuw konijnenvirus treft ook dieren in de regio                            

Algemeen

In verschillende regio's in Nederland worden op dit moment konijnen getroffen door een vrij nieuw virus, genaamd RHD2. Dit virus, dat zeer besmettelijk is, verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Het virus kan tot ernstige ziekte en sterfte leiden bij konijnen (zie symptomen), maar is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren.

Symptomen

Een konijn dat geïnfecteerd is met de klassieke variant van het virus zal veelal binnen 24-48 uur sterven. Bij RHD2 bedraagt deze termijn gemiddeld 3-5 dagen. In beide gevallen zien we soms (acute) benauwdheid, koorts, bloedingen en zenuwverschijnselen vlak voordat het konijn overlijdt. Daarnaast kan bij RHD2 een meer chronisch ziektebeeld gezien worden waarbij het konijn gedurende langere periode algemeen ziek kan zijn.  Vaak is er echter niets te zien aan konijnen met deze ziekte totdat ze acuut ziek worden en vrijwel meteen daarna sterven.

Enten bij HKSV Kampen & Omstreken

Helaas zijn ook de dieren van onze leden getroffen. Maar al vrij snel hebben we maatregelen genomen zoals het niet meer gezamenlijk tatoeren, regelmatig ontsmetten van de tatoeertang en het (in goed overleg) voorlopig aflasten van het hokbezoek van Ons Ideaal Nunspeet.

Op maandag 15 augustus en woensdag 17 augustus zijn naar liefst 366 konijnen van onze vereniging geent tegen zowel RHD1 als 2 met de entstof Filavac. Hierdoor kan de jongdierendag op 27 augustus ook "gewoon" doorgaan, wel met minder dieren dan andere jaren, maar toch... De locatie van de jongdierendag hebben we wel verplaatst vanwege het lagere aantal dieren. Het is dit jaar bij Van Ittersum Groenvoorziening aan de Zwolseweg 119 in 's Heerenbroek.

Later in het jaar plannen we nog een tweede entronde, waarbij ook de jongere dieren nog kunnen worden geent, met name kleurdwergen. We hopen dat onze leden hiermee beschermd zijn tegen het virus en dat we alsnog een mooi showseizoen tegemoed gaan....