29 augustus 2015: Jongdierendag 2015

Verslag jongdierendag 2015                                        

 

Op zaterdag 29 augustus was het weer zover, de jaarlijkse jongdierendag van onze eigen vereniging. Maar liefst 294 dieren deze keer van 41 verschillende fokkers. Hetzelfde aantal inzenders, maar iets minder dieren dan de afgelopen twee jaar. Wel zagen we van zes diergroepen een mooie aantal dieren, en opvallend was ook dat maar liefst negen jeugdleden dieren hadden ingestuurd. Ook enkele leden die dit of vorig jaar lid zijn geworden kwamen met dieren op de jongdierendag, een goede ontwikkeling lijkt ons zo. Hier kan je immers de keurmeester het hemd van het lijf vragen, en veel tips opdoen voor het conditioneren en voor de fok.

Omdat er vorig jaar redelijk wat publiek met kinderen was, hadden we dit jaar wat meer aan de aankleding gedaan. Kinderboerderij de Cantecleer, waar eerder mee is samengewerkt voor de Dag van de stadskip, had wat spelletjes bedacht en buiten konden kinderen een ritje op Jacobus, de ezel, maken. Arend & Sabine kwamen met het idee om een Hollander met drie jongen neer te zetten, en zo kwam er ook nog en kip met kuikens bij van Jolanda en een cavia met jongen van Alexander.

Bij de grote hoenders was dit jaar Dirk Jan ten Hove de winnaar. Bijna al zijn Sussex hoenders scoorden mooie predikaten, dat beloofd wat voor het showseizoen. Voor Jolanda Akkerman was dit de eerste tentoonstelling ooit. Twee veelbelovende blauwcolumbia brahma hennen, als die goed uitgroeien gaan dat mooie dieren worden.

Bij de dwerghoenders was de mooiste van Johan van Lenthe, een prachtig Hollands kriel haantje. Een mooi resultaat, voor de eerste show waarop je je dieren laat zien! Bij de serama’s een felle strijd tussen Mannus en Andries, beide uit ‘s Heerenbroek. Maar de sfeer hier was uitstekend met uiteindelijk een hen van Andries Vinke als winnaar. Ook voor Mannus de eerste show, en met de resultaten kan hij niet anders dan tevreden zijn..

Een mooie groep van 20 siervogels, waarbij uiteindelijk Klaas Roskam de mooiste had met een lachduif grijs pastel. Daniel van Dijk en GeertJan Kolk deden mee voor de mooiste siervogel van de jeugd, GeertJan ging met deze eer strijken.

Dan de konijnen, traditioneel de grootste groep. Behoorlijk wat verschillende rassen, en over het algemeen goede kwaliteit in de kooien. De mooiste van de A-klasse was voor Gerwin Aalberts, een fraaie Groot lotharinger. De mooiste B en mooiste B op-één-na blijven in één huishouden. Een zilvervos van Janneke Slendebroek en een beige van Gerrit van Veen gingen met de eer strijken. Met name de beige is een zeldzaam Nederlands ras, dus erg mooi dat deze dieren binnen onze vereniging gefokt worden. Combinatie Bosch doet het jaar in jaar uit goed en ook nu weer met de fraaiste C-klasse een polish wit.

Het mooiste konijn van een jeugdlid was net als vorig jaar een haaskleur wener van Willard Riezebos, met een F95,5, een mooie prestatie.

Bij de cavia’s waren 30 dieren te keuren en de prijzen werden mooi verdeeld. Fraaiste B-klasse was van Alexander van Ittersum met gladhaar chocolade. Fraaiste C-Klasse voor De Vrolijke viervoeters met een zilveragouti en mooiste dier bij de jeugd ging dit jaar naar Wouter Blok, net als vorig jaar met een solid zilveragouti. Petra Passchier is van konijnen overgestapt naar driekleur cavia’s. Een moeilijke maar mooie kleurslag, en toch twee ZG predikaten.

Als laatste de collectieprijzen. Vooraf drie dieren op het inschrijfformulier aankruisen die het goed gaan doen op de show. Alexander van Ittersum (F95, F96 en F96) haalde een punt meer dan Andries Vinke en won daarmee de wisselbeker. Bij de jeugd zijn dit jaar twee winnaars. Dirk Jan ten Hove met Sussex (2x ZG95 en een ZG93) en Bram van Ittersum (2x F95 en een ZG93) haalden evenveel punten en moeten de beker dit jaar dus delen!.

Bij de eindkeuring van de konijnen werden nog enkele van onze leden in het zonnetje gezet, omdat ze een x aantal jaar lid zijn van de KLN. Voor Gerrit Mulder en JanKoert van de Kamp geldt dat ze al 40 jaar lid zijn, Gerrit van Veen en Klaas Roskam zijn inmiddels 25 jaar bezig met de fokkerij!

 

Al met al een geslaagde jongdierendag. Door de vele andere evenementen in IJsselmuiden en het hele mooie weer was er ‘s middags wat minder publiek dan vorig jaar, maar voor velen betekent deze dag een mooie start van het tentoonstellingsseizoen!!

Klik hier voor foto's van de dag.

Klik hier voor alle uitslagen, inclusief de uitslagen van de collecties

 

Ezel