1 september: Jongdierendag 2018

Gezamenlijke jongdierendag!

verenigingen website

Verslag Jongdierendag

Op 2 september was het zover, voor de tweede maal de gezamenlijke jongdierendag met de Zwartewaterfokkers en de Zwolse KleindierenClub. De dag van vorig jaar was bij alle drie de clubs in de ledenvergaderingen geevalueerd, en zeer goed bevallen.

Een heel mooi aantal dieren van 402 stuks zorgde voor een prima vulling van de schuur bij Van Ittersum Groenvoorziening. En het voordeel van drie verenigingen is zeker ook dat meer mensen beschikbaar zijn voor hulp. De tekening van de ruimte was al voorbereid door Han Kamphof en Johan Barneveld en het opbouwen begon vrijdagmiddag al met een grote groep mensen. Om een uur of 18:00 stonden de kooien en de tent al, geweldig! Met dank aan alle drie de verenigingen.

Het weer was goed, dus het beloofde een mooie dag te worden. De keuring begon dit jaar een half uurtje eerder dan normaal, 09:30, met een 11-tal keurmeesters. Verboom en Van der Wal voor de hoenders en watervogels, Schoenmaker voor de serama’s, Van der Steeg, Lindeboom, Oomen, Vijfwinkel en Schraa voor de konijnen en Swaap voor de cavia’s. Er waren ook 20 sierduiven ingeschreven, maar bij het opnoemen van de schrijvers en dragers bleek de keurmeester nog niet aanwezig te zijn. Op allerlei manieren is geprobeerd deze te bereiken, maar op een gegeven moment zijn we toch maar naar plan B overgeschakeld en werd een andere keurmeester bereid gevonden de keuring toch over te nemen. Nico Akkerman was er rond 11:00, nam eerst alle ingeschreven duiven zeer uitgebreid door met schrijver van dienst Jerry Hoekman, en was uiteindelijk keurig op tijd klaar met de keuring. Een Abu Abse Wamduif was uiteindelijk de mooiste van deze groep.

IMG 3984

De groep watervogels was vrij klein, drie stuks slechts en Luuk Grolleman deed het hier goed met de Orpington-eend die eerste werd. Bij de grote hoenders 44 ingeschreven dieren. De krulvederige brahma’s (niet erkend nog) waren heel apart en kregen veel bekijks. De mooiste was in deze groep een Sussex van Dirk Jan ten Hove, bij de jeugd was het een Orpington van Sil Grolleman.

De groep dwerghoenders bevatte veel kwaliteit en er viel menig F te vermelden. Johan Barneveld scoort al jaren goed met (hoe kan het ook anders), Barnevelder krielen, en ook deze keer haalde hij mooie predikaten en de mooiste van de dag. Jeugdlid Erwin Kalter troefde zijn vader Rene af en werd tweede met een Hollands kriel, voor Rene met een Vorwerk kriel. Dat beloofd wat voor het vervolg van dit tentoonstellingsjaar.

IMG 4085

Voor de serama’s konden we keurmeester Ronald Schoenmaker uit Nieuwleusen op het laatste moment nog vastleggen (vanwege afzeggen van een andere keurmeester), en hier haalde een zijdevederig haantje van Andries Vinke de eerste prijs binnen.

Mannus Grolleman had zijn dieren vrij goed ingeschat vooraf, want hij won met 284 punten de collectieprijs “Veren”.

Er waren 45 cavia’s ingeschreven dit jaar, keurmeester Carla Swaap was over het geheel zeer te spreken over de kwaliteit. Hier een B klasse en een C klasse, een Otter zwart en een Tan zwart van Alexander van Ittersum werden hier de mooiste dieren van de dag. Ook de driekleuren van Gaasenbeek scoorden mooie predikaten.

De konijnen was veruit de grootste groep. Hier ook mooie kwaliteit in de kooien onder diverse rassen eigenlijk wel. De Hollanders van Sabine Slendebroek vielen op, ze won dan ook de collectieprijs “Haren” voor de collectie Hollanders. Jeugdlid Johan de Groot heeft mooie Nederlandse hangoordwergen en zijn collectie werd dan ook de beste van de jeugd bij de “Haren”.

In de A-klasse bij de konijnen werd het hoogste predikaat van de dag (F96,5) uitgedeeld aan een Alaska van Jan Koert van der Kamp. Sarah Sophie van Dijk heeft het fokkersbloed ge-erft van haar opa Karst, want zij won met een Parelfeh de prijs voor mooiste dier van de jeugd in de A klasse.

IMG 4114

In de B-klasse was het een Klein Lotharinger van Egbert Henniphof die met de eer ging strijken. Emma Rigterink had hier de mooiste van de jeugd.

In de C-klasse was Helga van de Brink heel trots op haar Nederlandse hangoordwerg die eerste werd, en ging Sarah Sophie ook hier met de jeugdprijs er vandoor (Parelfeh).

Ook op deze tweede gezamenlijk jongdierendag kunnen we tevreden terugkijken. Het was gezellig druk, deze locatie trekt ook bezoekers van buitenaf, bijvoorbeeld mensen die even bij De Groot Diervoeders wat halen en even een kijkje komen nemen. De zandbult buiten is eigenlijk al genoeg voor de kinderen om zich te vermaken, die hebben we de hele dag ook niet gezien of gehoord eigenlijk. Ook de knuffelhoek, met de loslopende gans van Luuk Grolleman werd druk bezocht.

Verder verliep de opbouw en afbraak als een trein en waren er vele handen om het werk licht te maken. Na afloop was er nog een borrel voor de liefhebber. We kijken eigenlijk nu al weer uit naar volgend jaar!

Poster jongdierendag